Olors i colors



La borratja, borraina, o pa i peixet : és una espècie de planta, silvestre o conreada, de la família Boraginàcia.

Nom científic: Borago officinalis

Descripció de la planta: És una planta herbàcia anual que presenta una altura que oscil·la entre els 30-60 cm d'alt. Presenta una arrel axonomorfa i tiges de 15 a 70 cm, erectes, robusts i sovint ramificats. Les fulles són de color verd fosc i aspres. Les fulles basals, de 5-25 per 1-12 cm, són ovoïdals a lanceolades, amb un pecíol de 2 a 10 cm. Les fulles caulinars són més menudes i les superiors presenten la vora irregularment dentada. Les fulles superiors no tenen pecíol, al contrari de les inferiors, i són lleugerament abraçadores. Està coberta de pèls llargs i robusts, que li confereixen un aspecte aspre en general.


El pixacà, pigat bord o pigat: vol dir "pantera", al·ludint al color i al pigallat del barret d'aquest bolet, semblant a la pell d'una pantera) és un bolet amb el típic desenvolupament de les amanites.

Descripció: Té un barret de fins a 12 cm de ròdol, amb el marge estriat, de color molt variable des del crema o beix fins al bru fosc o marró xocolata, amb abundants restes del vel fragmentat en esquames d'un blanc net, que es manté sense tacar-se ni enfosquir-se, fins i tot quan el bolet és vell. Les làmines són blanques i lliures.

El peu, que també és blanc, porta un anell poc evident que es disgrega amb facilitat. A la part de baix, les restes del vel que haurien de conformar la volva es limiten a dibuixar uns cèrcols disposats com la rosca d'un vis. La carn blanca no fa a penes olor en els bolets joves. Els més vells fan pudor.





Toxicitat: És un bolet tòxic. Ocasiona trastorns digestius més forts encara que els produïts pel reig bord, però no porta els principis actius causants de les al·lucinacions. És totalment rebutjable i fàcil de reconèixer.







La agrella vermella, remux acetosa, vinagrera: és una espècie de planta, silvestre i conreada, de la família Polygonaceae.

Nom cíentific: Remux acetosa.

Descripció: La Agrella vermella, també coneguda com Rumex acetosa, és una planta del gènere Rumex nativa d'Europa i ha crescut en algunes zones per a la seva comestibles fulles. Té una gran varietat de noms comuns, incloent-hi agrella i setrilleres comuns.
És nativa d'Europa, encara que pot aparèixer en qualsevol tipus de sòl, creix en aquells ric en ferro, humida terra de boscos i ombries a prop de cursos d'aigua.

Característiques


  • La mare d'aquesta planta és erecta, simple que pot créixer fins a un metre d'alçada, tendeix a tenir un color vermellós a la base.
  • Les arrels són Woody perenne que creixen en sòls humits.
  • Les fulles són lanceolades, carnoses, comestibles, amb gust amarg, l'inferior estan subjectes per un pecíol prim que s'està reduint en el més alt fins que desapareix en la part superior.
  • Les flors són dioiques i apareixen a la part superior de la tija, formant raïms de flors verdes-vermellenques que es tornen morats quan està madura.
  • La planta té dos sexes: mascle i femella.
  • Les llavors madures són lluminoses i marró.
  • Creix en prats i llocs amb gespa i a les ribes dels rius.

La Calèndula Officinalis, Calèndula, maravella. És una espècie de planta, silvestre, de la família Asteraceae.
   
Nom cíentific: Calendula magnoliopsida
     
Descripció: La planta es distingeix per les seves grans i boniques flors, té una mida entre 20-60 cm d'altura, de color viu ataronjat, que floreixen durant quasi tot el any, inclou l'hivern, la part medicinal de la planta són les flors, i algunes vegades, s'utilitzen les fulles picades envia externa.
La calèndula s’utilitza com a analgèsic. Té propietats per desinflamar, desinflar i millorar el temps de cicatrització de les ferides.


Recol·lecció de la calèndulaEs recomana recollir les flors de la calèndula al migdia o en les hores que toca més el sol. A l'hora de més solés quan el conjunt de flors simples que neixen juntes i atapeïdes en un receptacle comú, fent l'efecte d'una
única flor , com la margarida, es troben major quantitat de principis medicinals.

Per el seu contingut en aigua, abans de preparar remeis amb calèndula, les flors s’han de sacar durant 2 setmanes per evitar infeccions fúngiques o bacterianes.
La calèndula també es una planta silvestre comestible.

Preparats amb la calèndula per via interna

Planta antiinflamatòria: redueixen les inflamacions.
La calèndula s’emplena per tractar les inflamacions de la boca o gola, com nafres en la boca i faringitis
Antibiòtic natural: La calèndula té components amb activitats antibacterianes i antiviral. Un extracte orgànic de la calèndula s’utilitza per tractar el virus del sida.




Tàrrec
Nom científic: Salvia verbenaca
Família: Labiades
El tàrrec és una planta herbicida de fins a 80 cm d’alçada. Tiges glandulars i piloses. Fulles bassals peciolades, oblongues. Té les fulles superiors més petites i sèssils. Flors agrupades en verticils de fins a 10 flors, de color blau lila de fins 1,5 cm de longitud. Es troba a la vora dels boscos, camins i herbassars secs.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada